Nieuws

22 oktober 2015

Presentatie Sportsmen Hernia

Presentatie sportsmen Hernia

Op woensdag 22 september was Joost de Graaf, traumachirurg van het Medisch Centrum Leeuwarden, te gast op onze netwerkbijeenkomst. Evenals de vorige keer was er ook nu een interessant onderwerp; de sportsmen hernia. Een sportsmen herna (hernia inguinalis), ook wel een liesbreuk genoemd, bevind zich in de lager gelegen buikspierwand in het lieskanaal. Dit ontstaat door een zwakke plek of een opening in de buikwand. Het is een aandoening die relatief veel voorkomt bij sporten met een trappende beweging zoals voetbal en vechtsporten. Mede daarom heeft het in sportmedische termen de benaming 'sportershernia' gekregen. De klachten herstellen niet uit zichzelf. Zodra er sprake is van een 'sportershernia' en therapie geen verbetering geeft, is een operatie onvermijdelijk. Middels een presentatie werd de verdere diagnostiek, behandeling/operatietechniek en nabehandeling besproken. Na de eerdere presentatie over de voorste kruisband ook nu weer een onderwerp dat op warme belangstelling mocht rekenen vanuit het netwerk.