Nieuws

13 november 2015

Netwerk Sportfysiotherapie Friesland in actie tijdens de Berenloop

Al sinds het prille begin van de Berenloop op Terschelling zijn leden van ons netwerk actief in de medische begeleiding van de zwaarste marathon en een halve marathon van Nederland. Al 18 jaar onder leiding van sportfysiotherapeut Keimpe Roedema , ondersteund door netwerklid Chris Groothoff en een 5-tal NGS sportmasseurs, verzorgt dit team de eerste opvang op de finish. Daarnaast is er een tweetal Terschellinger fysiotherapeuten onderweg actief op de motor. Uiteraard doen de fysiotherapeuten en de masseurs dit werk niet alleen, want de gehele medische opvang bestaat uit personeel en vrijwilligers van diverse hulpdiensten zoals SIGMA, EHBO, KNRM en Brandweer. Daarnaast is er de leidende rol van een team van artsen, waarbij sportarts Ron de Bois eindverantwoordelijk is. Taak van ons team is, in samenwerking met EHBO en SIGMA-groep, de allereerste opvang op de finish, het signaleren van fysieke problemen en het doorverwijzen naar de arts, EHBO en/of massageteam. Dit houdt in dat je op de finish een kleine 5000 lopers in de ogen moet kijken of alles in orde is! Een goed draaiboek en een strakke regie zorgen voor een geoliede machine, mede versterkt door de jarenlange samenwerking van een vaste groep hulpverleners. Dat er niets aan het toeval wordt overgelaten, gentuigt het aantal AED's wat op het parcours beschikbaar is; 30 stuks. De weersomstandigheden tijdens de Berenloop van 2015 waren gunstig waardoor er geen calamiteiten werden geregistreerd en het aantal fysieke problemend beduidend lager lag dan voorgaande jaren.

Foto's; Ron de Weijer, sportmasseur
Foto's; Ron de Weijer, sportmasseur